Harry de Spa en Henk. Ong. 1976
Harry de Spa en Henk, 1979

Henk Gerrits begon met het trainen van het karate-do in 1969. Hij begon met het Shotokan karate, en later ook met o.a. het Shaolin Kempo en  Kung fu wat in de jaren ’70 erg populair  was in Nederland. In de jaren ’80 stapte hij over naar het Okinawa Goju Ryu karate zoals  onderwezen door Morio Higaonna sensei, een leerling van de Okinawaanse karate meester Ei’ichi Miyazato sensei, welke een eigen, op Amerikaanse leest geschoeide organisatie was gestart. (de I.O.G.K.F.)

Tadanori Nobetsu en Henk. Ong 1985
Tadanori Nobetsu and Henk, 1985

In de jaren ’80 en ’90 die volgde,  werd hij door Tadanori Nobetsu sensei, 9e Dan, Kyoshi en Chief-  instructor van het Goju Ryu in Japan, gegradueerd tot Yondan (4e Dan) en Godan (5e dan) Goju Ryu karate.

Zijn vriend en mentor Pieter Harms sensei, 9e Dan Goju-Ryu karate en Chief-instructor van België, introduceerde Henk op het Japanse eiland Okinawa bij Ei’ichi Miyazato sensei, 10e Dan Okinawa Goju-Ryu karate-do, en de rechtmatige opvolger van de grondlegger Chojun Miyagi.

In september 1997 werd Henk tijdens een trainingsstage in Japan, op Okinawa,  persoonlijk geëxamineerd door Ei’ichi Miyazato sensei, en mocht hij zijn 6e Dangraad Goju-Ryu karate-do in ontvangst nemen. Hij verkreeg eveneens toestemming om het klassieke Okinawa Goju Ryu in Nederland te vertegenwoordigen namens de Jundokan dojo op Okinawa.

Eiíchi Miyazato sensei, 1997, Okinawa, Japan.
Eiíchi Miyazato sensei, 1997, Okinawa, Japan.

Terug in Nederland richtte hij de Okinawa Goju-Ryu karate-do Jundokan Kyokai Nederland op, met als doelstelling het Okinawa Goju-Ryu  karate-do in zijn pure traditionele vorm en inhoud te bewaken, te bewaren en door te geven.

Yamaguchi sensei, ong. 1990. Japan.
Yamaguchi sensei, ong. 1990, Japan.

Tot op heden is Henk Gerrits de hoogst gegradueerde Nederlandse Goju-Ryu stylist, welke rechtstreeks erkent en geëxamineerd is door Ei’ichi Miyazato sensei in de Jundokan dojo in Japan, Okinawa. Miyazato sensei was de opvolger van de grondlegger Chojun Miyagi, hij bouwde na het overlijden van zijn leraar een overdekte dojo die hij “de Jundokan” dojo noemde.  Jundokan betekend “following in the footsteps of the father”.  Al de bekende Goju Ryu karate leraren komen uit zijn dojo. Meitoko Yagi stichtte later de Meibukan dojo en Seikichi Toguchi de Shoreikan dojo. Miyazato sensei overleed in december 1999.

Begin jaren ’80 richtte hij de karate vereniging Budokan Nijmegen op, waarin hij het klassieke Okinawa Goju Ryu karate-do onveranderd, in zijn traditionele vorm en inhoud, doorgeeft en bewaakt. Hij verzorgd al meer dan 45 jaar wekelijks trainingen binnen deze vereniging.  Door de World Martial Arts Association werd Henk in 2005 gegradueerd tot 7e Dan en in 2015 tot 8e Dan Goju Ryu karate.

1997, Koshin Iha, Miyazato en Hichiya sensei
Okinawa 1997, Koshin Iha, Miyazato and Hichiya sensei

Na het overlijden van zijn leraar Ei’ichi Miyazato, sloot hij zich in 2000 aan bij de World- en European Goju-Ryu karate-do Federation. In deze Federatie zijn tal van de hoogst in  Okinawa of Japan gegradueerde Goju Ryu karate-ka bijeengekomen, om na de dood van Miyazato het Goju Ryu te bewaken. Hierbij zijn nu meer dan 75 landen aangesloten.

Certificate EGKF/WGKF 2016
Certificate EGKF/WGKF 2016

In februari 2016 verkreeg hij het Certificate of Official Recognition of 8e Dangrade van de World- en European Goju Ryu karate Federation. In 2019 werd hij lid van de Lodge of Honour voor zijn verdiensten in de Duitse Martial Arts Acc.

Henk heeft een 2-tal boeken geschreven. In 2021 verscheen het Engelstalige boekwerk “traditional Okinawan Goju-Ryu karate-do and Kyusho Jutsu”. Dit betreft een boekwerk over het Goju Ryu op Okinawa, de voornaamste leraren, de MeibuKan, Shorei Kan en JundoKan dojo’s, veel fotowerk en uitleg. Hierin zijn ook de 36 punten van de Bubishi opgenomen en uitgelegd (zowel anatomisch, neurologisch als energetisch). Eveneens in 2021 verscheen het Nederlandstalige boekwerk “Klassiek Okinawa Goju Ryu karate-do”. De ontwikkeling vanuit China naar Okinawa, de belangrijkste dojo’s, de belangrijkste leraren, veel fotowerk van kata en bunkai, Sandan Gi, Hojo Undo, enz, enz. Zie hiervoor onder de knop “publicaties”.

Henk, Tony Finken (Duitsland) Heinz Kohnen (Zwitserland en assistent John.
Henk, Tony Finken (Germany) Heinz Kohnen (Zwitserland) and assistent John

Hij is verder actief als nationaal- en internationaal examinator. Hij geeft tal van stages in binnen- en buitenland en bezocht als scheidsrechter o.a. België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, Spanje, Estland, Rusland en was op de wereldkampioenschappen karate te Okinawa zowel kata- als Kumite scheidsrechter.

Hij is:

 •  – 8e Dan Okinawa Goju Ryu karate-do, World – en European Goju Ryu Karate-do Federation
 •  – Member of the Okinawa Goju Ryu karate-do Jundokan Kyokai Okinawa (gezeteld in Okinawa, Japan)
 •  – Member of the World – en European Goju Ryu Karate-do Federation
 •  – Japan gecertificeerd leraar Okinawa Goju Ryu Karate-do  (Jundokan Ryu, geëxamineerd in Okinawa door Ei’ichi Miyazato sensei)
 •  – Rijks erkend leraar karate-do (Nederland)
 •  – lid van het Dangraden college Nederland en Duitsland
 •  – Chief instructor Okinawa Goju Ryu Nederland

Member of the International Hall of Fame.

In 2017 verkreeg hij op voordracht het lidmaatschap van de  International Budo Hall of Fame, een Internationale organisatie welke alleen leden opnemen welke zich verdienstelijk hebben gemaakt in de Martial Arts. De leden zijn o.a.

 • Samuel Kwok (1948)    Hall of Fame Henk 12
 • Bill ‘Superfoot’ Wallace (1945)
 • Sho Kosugi (1948)
 • Tadashi Yamashita (1942)
 • Fumio Demura (1938)
 • Chuck Norris (1940)
 • Steven Seagal (1952)
 • Tetsuhiro Hokama (1944)
 • Patrick McCarthy (1954)
 • Toshishiro Obata (1948)
 • Jean Claude van Damme (1960)
 • Toshihiro Oshiro (1949)
 • Jacky Chen (1954)
 • Benny ‘The Jet’ Urquidez (1952)
 • Don ‘The Dragon’ Wilson (1954)

Allen Budoka met een grote staat van dienst en bekend in de Martial Arts wereld en/of als Martial Arts filmster.

Henk heeft een 2-tal boeken geschreven. In 2021 verscheen het Engelstalig boekwerk “Classical Okinawan Goju Ryu Karate-do and Kyusho Jutsu”. Dit is een geheel herziend boekwerk in een tweede uitgave met allerhande aanvullende info en foto’s. Dit betreft een boekwerk over de ontstaansgeschiedenis van het karate en de ontwikkeling op Okinawa. De belangrijkste leraren, de verschillende Goju Ryu stijlen, de ShoreiKan, de MeibuKan en de JundoKan, de belangrijkste Goju Ryu dojo’s op Okinawa en  uitleg van de kata met bunkai.  Veel fotowerk van o.a. Hoju undo zoals: Chi-ishi, kakië, kote kitae, enz. enz. Het Kyusho gedeelte is een vertaling van het Chinese klassieke boekwerk de “Bubishi”, (China – Wu Pei Chi), de 36 punten en de vertaling en het gebruik hiervan, de genoemde acupunctuur punten, het anatomische, neurologische en energetische systeem van het lichaam en het gebruik hiervan in Marial Arts. Geheel  in het Engels. 300 bladzijdes.

Voor meer info: Zie hiervoor onder de knop “publicaties”.

Bestellink/orderlink:

https://print.24bookprint.com/books/267062 

Ontwikkeling en geschiedenis van het Okinawa Goju Ryu Karate-do

In 2021 verscheen het Nederlandstalige boekwerk “Traditioneel Okinawa Goju Ryu Karate”. Dit is een geheel herziend boekwerk in een tweede uitgave met allerhande aanvullende info en foto’s. Dit betreft een boekwerk over de  ontstaansgeschiedenis van het karate en de ontwikkeling op Okinawa. De belangrijkste leraren, de verschillende Goju Ryu stijlen, de ShoreiKan, de MeibuKan en de JundoKan, de belangrijkste Goju Ryu dojo’s op Okinawa en uitleg van de kata met bunkai. Opgenomen zijn tal van foto’s betreffende o.a. Sandan Gi, kata beschrijving en doelstellingen, bunkai, dachi waza, (standen), de dojo’s op Okinawa en de leraren. Hoju undo zoals: Chi-ishi, kakië, kote kitae, enz. enz.                    Geheel  in het Nederlands. 210 bladzijdes.

Voor meer info: Zie hiervoor onder de knop “publicaties”.

Bestellink:

http://print.24bookprint.com/books/277010

 

Interesse in seminars (gasshuku)?

 
    • Kyusho Jutsu, het gebruik van drukpunten, zenuwknopen en lichaams-energetica.
    • Sanchin en Tensho, het juiste begrip en focus, lichaams-energetica en gerelateerde acupunctuurpunten.
    • Classical Okinawa Goju Ryu karate-do, (kata en bunkai setsumei). 

Voor info: contact het secretariaat van de Jundokan Kyokai Nederland.

 

Duitsland, juli 2017: met Pieter Harms,  de chief instructor van het Goju Ryu België en grootmeester Samuel Kwok als gast op  zijn seminar. Samuel Kwok is de 2e generatie Wing Chun masters. Hij is een directe leerling van de beroemde Wing Chun master Ip Man. De bekende Hollywood martial arts acteur Bruce Lee was ook een leerling van Ip Man. Hij heeft een aantal boeken over Wing Chun uitgegeven, en geeft seminars over de hele wereld.  Hij is art director in Kung Fu films in Hong Kong en Hollywood.

Samuel Kwok. 2e generatie Wing Chung. 2017
Pieter Harms, Belgie, Henk, en Samuel Kwok, Hong Kong.
Jundokan Goju Ryu seminar Engeland with Onaga, Kikukawa and Hirata sensei.
België: met Pieter Harms sensei
Henk en Hichiya sensei, Okinawa, Japan.
2014 EGKF-WGKF seminar
Duitsland 2016: World Goju Ryu seminar
EGKF/WGKF seminar 2018
Willy Beernaert, Henk en Hubert Laenen
Guardians of RyuKyu seminar 2018 with Hubert Laenen sensei
België 2018, Henk, Pieter Harms en Hubert Laenen.
Kikukawa sensei, Okinawa, 2018.
Guardians of RyuKyu seminar, België
Lodge of Honour, 2019
2017: Henk, Herbert Forster (Zwitserland) , en de 'Holland got talent" winners.
Kyusho Jutsu seminars 2019, 2020, met Hubert Laenen en Pekka Warling
Im Zeichen das meister 2022, Duitsland
2018, Okinawa, Japan. De seminars op de wereldkampioenschappen.
2018, Okinawa. Bij de hakka van Miyagi Chojun
2018, Okinawa. Bij de hakka van Miyagi Chojun
Lodge of Honour 2022, Germany.
Certificate presentation for members of Budokan Nijmegen, mei 2024